Home

Wie is Carla? Een korte kennismaking, scholing en ervaringen

Applied kinesiology /
Touch for health
Het ontstaan, het verschil

Praktijk Hoe verloopt een sessie? Voor wie, hoe vaak?

Ervaringen Persoonlijke verhalen van anderen over mijn praktijk

Contact contactgegevens, beltijden, afspraak maken, routebeschrijving,

De vlinder Waarom gekozen voor die vlinder als symbool voor mijn praktijk?

 

Waarom juist de vlinder als symbool van mijn praktijk?

Genieten is leven
Wie weet er beter te genieten dan de vlinder….., frank en vrij, onbeperkt, dansen ze door het leven. En genieten is leven. Is dat niet wat wij ook willen?

Maar het leven van een vlinder laat ook nog een andere kant zien: “ Hoe het was vóórdat zij zo intens van het leven gaat genieten”. Een beschrijving hiervan vond ik in het boek “Santo Fico” van D.L. Smith. Hieronder een kort citaat:

“Heb je ooit gezien hoe een vlinder zich uit haar pop worstelt? O, het is een verschrikkelijke strijd. Een ware marteling, zo lijkt het… En misschien is dat ook wel zo, dat kan alleen de vlinder met zekerheid zeggen. Maar één ding staat vast: het is een uitputtende worsteling. De vlinder moet letterlijk door de schulp van haar oude leven heen breken- de cocon die ooit sterk genoeg was om haar te beschermen tegen andere insecten, vogels en hagedissen….. …allerlei gevaren. Maar ook andere verschrikkingen, zoals wind en regen, alles wat de pop had kunnen vernielen omdat ze zo teer was.
Maar op een dag weet de vlinder dat de tijd gekomen is om uit haar schulp te komen. Ze wil iets nieuws worden, en om daarin te kunnen slagen, moet ze zich door de cocon heen breken.Maar een cocon is geen kamer met een deur. Het is iets dat de vlinder zelf gemaakt heeft, uit één enkele draad. Als rups wikkelde ze zichzelf helemaal in, net zo lang totdat de draad haar volledig had ingekapseld. En nu is ze een vlinder en wil ze vrij zijn…maar ze zit in de val. En sommige draden, die -zeg maar -met een bepaalde passie werden gesponnen, zijn behoorlijk weerbarstig. Ze kleven tegen haar aan, verstikken haar. En haar worsteling zichzelf te bevrijden, kan zowel beangstigend zijn als inspirerend. Maar voor de vlinder is de strijd zwaar en niet-aflatend.
Terwijl ik kijk hoe ze ploetert en ik haar beklaag, heb ik soms even de neiging voor God te spelen, omlaag te reiken en haar een handje te helpen. Ik zou gemakkelijk bepaalde draadjes kunnen opentrekken, een paar maar. Het zou haar strijd zoveel gemakkelijker kunnen maken, en ze zou het toch nooit weten. Maar ik doe het niet. En weet je waarom? Omdat ik weet dat het haar fataal zou worden. Ze zou sterven.
Dat leerde ik tijdens die biologiecolleges op de universiteit. De vlinder heeft iets in haar maag zitten, wat vol vloeistof zit, bedoeld om door de aderen van haar vleugels te gaan stromen. En juist de druk van de worsteling en al het persen om uit die zelfgemaakte gevangenis te breken, dwingt de vloeistof om vanuit haar maag naar de aderen van haar vleugels te stromen. Zonder die vloeistof zou ze die nooit kunnen oppompen. Ze zou op de grond vallen en sterven!”

Uit de cocon
Is dit niet een prachtige symboliek voor een worsteling die je in jóuw leven kunt hebben met iets in jezelf of daarbuiten, waar je ook zelf klaar mee wilt zijn?

Niemand kan je uit je zelfgemaakte gevangenis bevrijden, ook geen T.F.H. therapeute. Wel kun je begrip krijgen over het hoe en waarom van je ooit gemaakte keuzes. En T.F.H. kan je uitzicht geven op de wereld buiten je zelfgemaakte “cocon”. Zo leer je je eigen ware kracht en mogelijkheden te zien. Het is uiteindelijk je eígen keuze om met de nodige inspanning tot dat leven te komen met meer vrijheid, blijheid en genieten, op weg naar meer ontspanning en gezondheid.